Felicitări! Cel mai important pas l-ai făcut deja: ai decis să îți iei o pisică și să o lași să facă parte din familia ta. Dar care ar fi potrivită pentru tine? Să fie neapărat de rasă? Cu blana lungă sau scurtă? Femelă sau mascul? Sau poate te gândești de fapt că ai vrea să iei mai multe pisici, pentru mai multă distracție și să își țină de urât una alteia. Iată câteva sfaturi care te-ar putea ajuta în decizia ta.
Cum alegi pisica potrivită pentru tine
Iată câteva recomandări când sunteți nehotărâți în alegerea pisicii, conform unui articol Whiskas.
Cu pedigree sau fără pedigree?
Înainte de toate, un lucru este sigur. Aveți de unde alege. Sunt puțin peste 70 de rase de pisici domestice în lume, pe care le puteți găsi în aproape 500 de varietăți. De la popularele pisici Siameze și Persane, la pisicile fără coadă Manx sau Sphynx, fără blană.
Și toate sunt diferite, nu doar fizic, dar și din punct de vedere comportamental și în ceea ce privește personalitatea fiecăreia. Spre exemplu, Siamezele sunt sociabile, extrovertite și „vocale”, în timp ce Persanele sunt mai la locul lor.
Totuși, nu contează dacă o pisică este sau nu de rasă pură, pentru că ea trebuie iubită în egală măsură. În Marea Britanie, de exemplu, cei mai mulți oameni care au pisici au ales unele obișnuite, fără pedigree.
Cu blană scurtă sau lungă?
Pisicile cu blană lungă sunt foarte frumoase, dar trebuie să țineți cont că ele au nevoie de îngrijire zilnică astfel încât să o păstreze în cea mai bună condiție. Totuși, o astfel de rutină, dacă vă veți peria în fiecare zi pisica, o să vă transforme cu siguranță în cei mai buni prieteni. Pe de altă parte, dacă sunteți de părere că nu veți avea timp pentru așa ceva, atunci o pisică cu blană scurtă este o alegere mai potrivită.
Mascul sau femelă?
Iată o altă dilemă. În general, masculii au dimensiuni mai mari decât femelele. Totodată, masculii necastrați au tendința să se ia la luptă cu alte pisici de prin cartier sau să își marcheze teritoriul. Și femelele nesterilizate pot fi mai gălăgioase și mai „dificile” în sezonul de împerechere, însă toate aceste lucruri sunt cât se poate de normale pentru feline, dar neplăcute pentru noi, oamenii.
Orice alegere ați face, indicat este să castrați motanii și să sterilizați femelele, ca să nu aveți bătăi de cap prea mari. Procedura este simplă și veți observa, ulterior, cum multe dintre comportamentele anterioare încetează, pur și simplu.
O pisică sau mai multe?
Puteți să luați această decizie doar în funcție de pisica pe care o aveți deja, de temperamentul ei. Unele pisici vor să fie în preajma altora, altele preferă să petreacă timp singure sau cu dvs, trebuie doar să vă dați seama ce preferințe are fiecare.
Totodată, dacă sunteți genul de om care nu stă prea mult pe acasă, atunci ar fi indicat să aveți două sau trei pisici, ca să își țină companie una alteia. Ar fi bine și să le luați de mici pe toate, poate chiar din același loc, astfel încât legătura dintre ele să fie mai puternică pentru că vor crește împreună.
Un alt sfat foarte important este să vă gândiți și la cât spațiu aveți în locuință. Spirite independente de fel, pisicilor nu le place să se simtă „sufocate” și vor să aibă propria lor „pătrățică” atunci când doresc să se retragă din compania oamenilor sau a altor pisici. E recomandat și să cumpărați boluri de mâncare și de apă, coșuri de dormit, genți/lăzi pentru transport pentru fiecare în parte.